We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy to receive all cookies on our website. Find out more.
OK

OBERHOLZ MOUNTAIN HUT

OBERHOLZ MOUNTAIN HUT

Mountains and trees — what the Alps are made up of. Architects Peter Pichler and Pavol Mikolajcak oriented themselves towards both when they planned a new mountain hut in Oberholz (Italy) together. For the façade, the South Tyrolean timber construction specialists from LignoAlp carrying out the job not only relied on the power of the weather, but also made use of the Lignovit Platin wood finish from ADLER.

 

SADDLE ROOF & LIVING ROOM

In terms of design and construction, the designer duo have realised and continued classic alpine motifs in a contemporary way: a saddle roof crowns not only the portals, it also determines the interior. The complex geometry remains visible inside and forms small, distinct niches for a cosy feeling of togetherness in a homely atmosphere — a modern interpretation of the traditional living room. Local wood, of course, is the material of choice. The furniture is made of oak, while spruce was used for the supporting structure and the interior trim. The façade was clad with larch wood slats, in a typical alpine greyish appearance. For this purpose, the South Tyrolean timber construction specialists from LignoAlp carrying out the job not only relied on the power of the weather, but also made use of the Lignovit Platin wood finish from ADLER. In this way they create a uniform, elegant look. Like the mountains, the hut in the strong colour shade of Achatgrau (agate grey) now shines in the light of the first rays of the sun, sparkles in the bright midday sun and sits majestically enthroned at dusk.

PRECISION & PLANNING

In both summer and winter the mountain hut draws attention to the impressive panorama of the Dolomites and beyond: as far as the highest peaks of the Ötztal and Stubai Alps can be seen in clear weather. After all, the building is located at a proud 2,096 metres above sea level. This meant a special challenge for the construction: in a short time window of just two months the building had to be erected in order not to be hampered by the last remaining snow patches or to be surprised by the early onset of wintry weather. Thanks to precise planning and prefabrication by LignoAlp, the ambitious project succeeded and the Oberholz mountain hut opened up completely new views for skiers as early as the 2016 winter season.

Project facts
Object
Berghütte Oberholz, Südtirol (IT)
Products used
Planner
Architekten Peter Pichler und Pavol Mikolajcak
Completion
2016
Construction firms
LignoAlp by Damiani-Holz&KO AG, Brixen und Deutschnofen, Südtirol

Zum ADLER Online-Shop: